Carrière-interesses

Wanneer je actief op zoek bent naar een nieuwe baan of opdracht, kun je dat natuurlijk makkelijk in je profiel verwerken. Zo kun je in je kopregel en je samenvatting je beschikbaarheid en je wensen omschrijven.

Maar stel nu dat je momenteel een baan of opdracht hebt, maar toch open staat om benaderd te worden voor je droombaan? Dan is natuurlijk lastig om openbaar op je profiel te vermelden. Wat zouden je collega’s of leidinggevenden wel niet kunnen denken, als ze dat op je profiel zouden lezen?


Om toch te kunnen checken of het gras niet groener bij de buren is, heeft LinkedIn de volgende mogelijkheid in het leven geroepen. Wanneer je in je hoofdmenubalk klikt op “Vacatures” (Eng. Jobs), kun je vervolgens in het midden van de pagina klikken op “Carrière Interesses”.


We leggen de mogelijkheden even aan je uit.

Om recruiters met het meest uitgebreide abonnement (de zogenaamde Recruiter Seat*) te laten weten dat je eventueel open staat voor een nieuwe baan, zet je het schuifje op “Aan”. Vervolgens kun je in 300 tekens een opmerking achterlaten voor deze recruiters. Probeer hier zo duidelijk mogelijk richting te geven aan je wensen en voorwaarden. Deze informatie is voor de ‘gewone’ LinkedIn gebruiker en bezoeker dus niet te zien of achterhalen op jouw profiel.


Vervolgens kun je aangeven in welk stadium je zoektocht zich bevindt en per wanneer je een nieuwe baan zou willen aanvaarden. Voeg zoveel mogelijk alternatieve functietitels toe, deze worden namelijk direct gelinkt met de functietitels in de vacatures die bedrijven op LinkedIn plaatsen. Dit is dé manier om LinkedIn je geschikte functies te kunnen laten tonen.


Daarna vul je de gewenste locaties in, dit kan met landen maar ook met de voorgeprogrammeerde “Area’s” op LinkedIn. Let op! Wanneer je Nederland selecteert, kun je dus reacties verwachten vanuit heel het land. Met de instelling “Dicht bij huis” kun je aangeven hoe jij graag naar je werk reist en hoe lang jij wilt reizen voor je droombaan.


Tenslotte geef je aan voor welk soort contract je open staat, welke bedrijfstak en welke bedrijfsgrootte jouw voorkeur heeft. Wanneer je ervoor kiest deze velden niet in te vullen, krijg je dus vacatures uit alle bedrijfstakken en van diverse bedrijfsgroottes.

“Geef richting aan je zoektocht, maar waak ervoor te specifiek te zijn om te voorkomen dat je zaken ongewenst uitsluit”